Kaikki blogit puheenaiheesta kuvataide

Guardian haukkui Helene Schjerfbeckin maan rakoon

Sanomalehti Guardianin taidekriitikko antoi tänään julkaistussa arvostelussa vain kaksi tähteä (viidestä) Helene Schjerfbeckin näyttelylle, joka avautuu Royal Academyssa kolmen päivän kuluttua. Tässä tarjoutuu oivallinen tilaisuus kansallisen ylpeyden puolesta loukkaantumiseen. Sekä muuhun keskusteluun taiteen kritiikistä.

Presidentti Niinistön muotokuva on lähes täydellinen taideteos

Presidentti Sauli Niinistön muotokuva julkaistiin eilen. Sitä on kutsuttu mosaiikiksi, palapeliksi, kollaasiksi ja jopa yhteisötaiteeksi*, mikä on käsitteenä harhaanjohtava (lisää lopussa).

Teos kuvastaa kauniin traagisesti sitä, miten nykyajan Suomi on sirpaleinen, mutta sittenkin me kykenemme kutakuinkin esittävään lopputulokseen, kun yhdistämme voimamme. Kyseessä on siis yhteistyön ja kansan yhtenäisyyden ylitys.

Suomalainen kansallinen projekti - Suviranta

Suomalainen kansallinen projekti - Suviranta

Joskus on katsottava eteenpäin; lasten ja lasten lapsien etua ajatellen.

Järvenpää tekee näin ja aikoo huomenna tehdä päätöksen ostaa vuonna 1901 valmistuneen Suvirannan kiinteistön. Kyseinen kiinteistö oli taiteilija Eero Järvenfeltin asunto ja myöhemmin kesänviettopaikka. Kyseessä on kulttuurihistoriallisesti arvokas ja merkittävä osa Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä. Kauppahinnaksi on sovittu 775.000 euroa.

Laitan tähän asiaa koskevan perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron.

Taide - taidetta vai sijoituskohde?

HS kuukausiliitteessä oli erinomaisen mielenkiintoinen artikkeli taideväärennöksistä. Jutussa kerrottiin huomattavan arvokkaista maalauksista ja niihin liittyvistä väärennysasioista ja muista erikoisista sattumuksista.

Artikkeli herätti hiukan outoja tuntemuksia. Tuo väärentäjäksi mainittu henkilö on epäilemättä hyvin taitava maalaamaan, koska hän on jutun mukaan jäljentänyt maalauksia Simbergistä Särestöniemeen ja kaikkia siltä väliltä. Pakko niiden on olla aika tarkkoja, koska taideasiantuntijatkin ovat erehtyneet.

Guggenheimille kaivataan vaihtoehtoja

Helsingin kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto käsittelee marraskuussa Guggenheim taidemuseon rakentamista Helsinkiin. Kolmannen kerran tingityssä esityksessä talous on pääosin edelleen kaupungin kontolla.

Pohdintoja herättää myös arkkitehtuurikilpailun voittajan estetiikka. Haluavatko helsinkiläiset synkänsävyisen ”linnakkeen” kaupunkinsa uudeksi symboliksi?

Rasismi ja kuvataide - miettelyä

         Kuten monet meistä tietää kuvaa käytetään rasistisissa tarkoituksissa. Asia ei ole kuitenkaan mitenkään yksinkertainen sillä tavalla että jostain kuvasta voitaisiin sanoa että se on rasistinen riippumatta yhteydestä.

Taiteilijalle jää työstä luu käteen

 

Kuvataiteilija asemaa voi olla vaikea ymmärtää ilman kosketusta taidetyöläisten arkeen.
Taiteilijan työ ja tulonmuodostus poikkeaa merkittävästi palkkatyöstä ja yrittäjyydestä. Työlle on luotu termi itsensätyöllistäjä. Taiteilijoiden toimentulo on pienen marginaalin ongelma,  ja siksi poliitikon on helppo sulkea silmänsä asialta. Välillisesti se kuitenkin koskettaa jokaista, sillä taiteilijan työ näkyy jokaisen arjessa. 

Kulturfonden näyttää, mitä on kulttuuri

Amos Andersonin Taidemuseon ja Svenska Kulturfondenin hanke uuden taidemuseon perustamiseksi Lasipalatsiin lähti eilen kiinteistölautakunnasta eteen päin kohti lopullista hyväksymistä. Jälleen kerran Kulturfonden osoittaa mitä sanalla kulttuuri tarkoitetaan, ja miksi sana on säätiön nimessä. Se ei ole vain erilaisia tapahtumia ja niissä käymistä, vaan aktiivista ja kokonaisvaltaista paneutumista niiden edellytysten luomiseen, joilla kulttuuria tehdään ja ylläpidetään.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä