KimmoHoikkala Kirjoituksen sisältöarvo osoittaa kirjoittajan osaamisen tason.

Kaikki blogit puheenaiheesta Suru

Tuskan ulkoistajat

Espoolaisessa koulussa oppilas sai liikuntatunnilla sairaskohtauksen ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Tunnilla oli tehty opetussuunnitelmaan hiljattain lisättyä, mutta sinänsä pitkään käytössä ollutta kuntotestiä. On vaikea ymmärtää sitä tuskaa ja hämmennystä mitä omaiset ja läheiset surun hetkellä kokevat. Moni on hämmentynyt ja kaipaa selityksiä.

Onko masennus ennemminkin merkki terveydestä kuin sairauden oire?

Filosofi Sami Pihlströmin mukaan elämässä tärkeintä on moraali, ja juuri siinä jokainen epäonnistuu jatkuvasti. Jotta moraalinen toiminta ylipäätään olisi mahdollista, pitää katse kääntää negatiiviseen, elämän synkkiin puoliin. Siinä missä positiivinen ajattelu pohtii lätkäjoukkueen menestymistä, negatiivinen filosofia tutkii keskitysleirin kärsimyksiä.

Menetetty tulevaisuus tekee surusta sietämätöntä!

Surusta tekee todella vaikean, jos on menettänyt läheisen ihmisen, jolla olisi ollut elämä edessä. Ihmisen mieli on jännä, kun se rakentaa tulevaisuutta niiden ihmisten kanssa joita rakastaa. Miten käy sitten kun rakas ihminen menehtyy yllättäen?

Onko oikein tuntea iloa, vaikka suree läheisen kuolemaa?

Kaiken ikävän keskellä meillä on mahdollisuus ajatella mukavia.

Tuskin löytyy ihmistä, joka ei tunne pienen hetken iloa joka päivä? Ilo voi putkahtaa esille suuren surun keskellä, kun tarkkaavaisuus murheeseen herpaantuu.

Suruun ja murheeseen me uppoudumme, mutta ilo kiirehtii mielestämme pois. Murheen tunne on opittua, mutta ilo karkaa mieleen odottamatta ja ilmoittamatta.

Myötätuntoiselle ihmiselle, myös murhe saattaa putkahtaa yhtäkkiä ja yllättäen ilon hetkeen, kun joku aisteistamme havahtuu toisen kärsimykseen.

Kansakunnan suruprosessin viisi vaihetta

Ihmiset ja kansakunnat käyttäytyvät tunnetasolla samalla tavalla. Maailmalla tapahtui muutoksia, joita Suomi ei voinut hyväksyä. Mietitään Suomen tilannetta Elisabeth Kübler-Rossin suruprosessin viiden vaiheen kautta.

 

Kieltäminen. Tämä oli ensimmäinen reaktio globaalin kriisin. Tässä oikeastaan riittää, kun lainaa vuoden 2008 kuuluisan lausetta: “Ei koske Suomea”.

 

Suru on kunniavieras

Näin viikonloppuna unta. Kamalaa painajaista. Heräsin aamuyöstä, ja tajusin, kuinka Pariisin terrori-isku oli aiheuttanut unen. Suru oli muuttunut alitajunnassa peloksi. Pariisin uhrien omaisten tavoin pelkäsin menettäväni rakkaimpani. Unessa tyttäreni tippui sillalta alas ja kuoli käsivarsilleni.

Ystäväni kertoi, että he olivat puolisonsa kanssa lauantai-iltana lukeneet uutisia ja kuunnelleet surullista musiikkia. Ja itkeneet. Ei, heidän omaisiaan ei kuollut Pariisissa – eikä myöskään Libanonissa – mutta heitä suretti silti. 

Äidit nuo ilkeät, vihassaan väkevät

Äitienpäivänä on tapana herkistellä äitejä oikein urakalla.

Jokaisen äidin pienen sielun pohjalla elää kaino toive, että hänet muistettaisiin maailman parhaana ja rakastettavimpana äitinä.

Kuitenkin äiti on ihminen, ei yli-ihminen.

Alice Miller on kirjassaan Lahjakkaan lapsen tragedia kuvannut tilannetta, jossa äiti tai isä yrittävät lapsensa kautta toteuttaa omat toteutumatta jääneet haaveensa ja unelmansa. Lahjakas lapsi vaistoaa nämä odotukset, jolloin hänelle ei jää edes mahdollisuutta miettiä, mitkä olivat hänen omat tavoitteensa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä